In Nederland meldden zich jaarlijks ongeveer 550 mensen met letsel op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen (SEH), na een ongeluk op een roltrap. Dat concludeert Liftinstituut op basis van een onderzoek van VeiligheidNL. Waar gebeuren de meeste ongelukken? Hoe oud zijn de slachtoffers? En welk letsel houden zij daaraan over? We zetten de belangrijkste onderzoeksresultaten op een rij. (Bron: Letsel Informatie Systeem 2014-2023, VeiligheidNL)
Waar vinden de roltrapongelukken plaats?
De locatie van het roltrapongeval is niet altijd bekend (30%). Bij de ongevallen waar de locatie wel bekend is, vonden de meeste ongevallen plaats op een station, halte of vliegveld (49%). Ook in de winkel/winkelcentra komen roltrapongevallen voor (14%). Overige locaties (zoals ziekenhuis, bioscoop, openbare ruimte etc.) komen minder vaak voor (in totaal 7%).
Hoe oud zijn de slachtoffers van een roltrapongeval?
Ruim één derde van de slachtoffers was tussen de 70 en 84 jaar. Bij deze percentages is niet gecorrigeerd voor de bevolkingsomvang in de desbetreffende leeftijdsgroep.
Welk soort letsel lopen de slachtoffers op?
Bij de meeste roltrapongevallen die om SEH-bezoek vragen, is sprake van een fractuur (30%), gevolgd door hersenletsel (28%), oppervlakkig letsel (14%) en een open wond (10%).
Letsel Informatie Systeem
VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, houdt in zijn Letsel Informatie Systeem (LIS) alle ongevallen bij die zijn behandeld op een spoedeisende-hulpafdeling (SEH) van een selectie van 14 Nederlandse ziekenhuizen. Dat LIS heeft een speciale code voor roltrappen en rolpaden. Op basis daarvan stelt het kenniscentrum dat er in 2023 naar schatting 200 tot 900 SEH-bezoeken plaatsvonden na een ongeval op een roltrap.
Social sharing